• 20 juli 2018
  • Ilse de Roo
  • Leestijd 5 min.
Personeel en planning

Zo draagt jouw strategische personeelsplanning bij aan een betere arbeidsproductiviteit

De juiste balans tussen productiviteit en loonkosten: daar is natuurlijk elke retailondernemer naar op zoek! Om de personeelskosten laag te houden, wordt er vaak gesneden in het personeelsbestand. Zonde, want juist winkelpersoneel is de onderscheidende factor ten opzichte van de online concurrentie. In dit blog leggen we uit hoe een strategische personeelsplanning bijdraagt aan meer inzicht in je loonkosten én aan een verbeterde arbeidsproductiviteit.

Wat zijn jouw belangrijkste statistieken?

Veel retailers willen een maximale arbeidsproductiviteit realiseren, tegen zo laag mogelijke kosten. Maar voor je hierop kunt sturen, is het belangrijk om inzicht te hebben in jouw belangrijkste statistieken, zoals omzet, (loon)kosten en arbeidsproductiviteit.

1
Omzet

Jouw totale omzet is waarschijnlijk één van de belangrijkste statistieken om te meten. Niet alleen geeft het inzicht in de prestaties van je winkel(s), het zorgt er ook voor dat je op basis van de historie jouw toekomstige omzet kan voorspellen. Hiermee kun je beter inschatten hoeveel personeel je nodig hebt in je zaak.

2
Loonkosten

Personeel is de belangrijkste investering voor winkels, maar medewerkers kosten meer dan alleen het loon. Je hebt immers te maken met directe en indirecte loonkosten, verplichte premies en overige kosten voor bijvoorbeeld werkkleding. Wil je besparen op jouw loonkosten? Kijk dan naar je planning van voorgaande periodes, zodat je goed kunt inschatten hoeveel personeel je nodig hebt en wat de verwachte uitgaven hieraan zijn. Met de L1NDA feature ‘Gepland versus gerealiseerd’ kun je op ieder moment inzicht krijgen in de totstandkoming van jouw loonkosten. Door het geplande rooster met het gerealiseerde rooster te vergelijken, zie je precies hoeveel uur er is ingezet, welke personeelskosten dit met zich meebrengt, hoeveel omzet er is gerealiseerd en hoe dit verschilt met wat je had verwacht.

3
Arbeidsproductiviteit

Hoe productief zijn jouw medewerkers en hoeveel omzet realiseren zij per gewerkt uur? Je berekent de arbeidsproductiviteit door de behaalde omzet te delen door het aantal werknemers. Met de L1NDA feature breng je de arbeidsproductiviteit in kaart per vestiging, afdeling en zelfs per persoon. Niet alleen is inzicht in arbeidsproductiviteit essentieel voor jouw omzetgroei, het draagt ook bij aan de werksfeer. Wanneer je ervoor zorgt, dat de juiste medewerkers op het juiste moment aan het werk zijn, staan ze positief op de werkvloer. En blije medewerkers zorgen natuurlijk voor blije klanten.

Optimale personeelsplanning

Hoe plan je medewerkers in waarbij je stuurt op verschillende statistieken, zoals de loonkosten en productiviteit? Een strategische personeelsplanning helpt je om het overzicht te bewaren, periodes te vergelijken en zo ervoor te zorgen dat jouw winkel elke dag een optimale personeelsbezetting heeft.

 

Over de auteur

Ilse de Roo

Bijna twee jaar was ik werkzaam op de marketingafdeling bij L1NDA. Ik heb mijn passie voor content creatie, online marketing en SEO verder kunnen ontwikkelen en nu is het tijd voor een volgende stap in mijn carrière. Ik heb met plezier bij L1NDA gewerkt en ik kijk terug op een mooie tijd. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier leest en dat je relevante tips kunt toepassen!

In zes stappen een optimale personeelsplanning

Bespaar 75% tijd en 4% op je loonkosten door je personeelsplanning efficiënter en effectiever in te richten.

Download kennisdocument

Word ook lid van onze community

Mis nooit meer het laatste nieuws. Schrijf je gratis in en blijf direct op de hoogte. Je ontvangt van ons tweewekelijks waardevolle content in je mail.

Anderen lazen ook