• 13 november 2017
  • Ilse de Roo
  • Leestijd 4 min.
Voor de medewerker

Zes tips om een burn-out te voorkomen

De verwachtingen zijn hoog: we moeten werken aan onze carrière, gezond eten, sporten, sociale contacten onderhouden en ook nog eens tot rust komen. Dit laatste wordt door de nieuwe generatie meestal vergeten. Het gevolg: stress. Stress is niet altijd negatief, het kan namelijk best gezond zijn. De adrenaline die tijdens stressvolle periodes door het lichaam stroomt, houdt je alert en zorgt dat je beter presteert. Te veel stress is daarentegen wel ongezond. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragsveranderingen en, in het ergste geval, een burn-out.

Een burn-out betekent dat iemand zowel geestelijk als lichamelijk is opgebrand. Medewerkers die voelen dat ze onder stress staan, nemen vaak even een week vakantie om bij te tanken. Maar als je een burn-out hebt, gaat een weekje ontstressen niet helpen. Herstel vraagt veel tijd en juist dat is tegenwoordig schaars. In dit blog geven wij tips om een burn-out te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen.

1
Neem op tijd rust 

Neem rust. En dan bedoelen we niet een avondje chillen op de bank of afspreken met vrienden. Neem en maak vooral tijd om volledig te ontspannen zonder dat je prikkels krijgt. Een uur in de sportschool, banen trekken in het zwembad of hardlopen in het park is niet alleen goed voor je conditie, maar werkt mentaal ook bevrijdend. Probeer tijdens deze momenten niet aan de tijd te denken. Je kunt niet volledig ontspannen als je voor je gevoel nog andere verplichtingen hebt. Ga sporten voor werktijd of neem hier op een rustig moment de tijd voor. Plan rustmomenten in en houd je hier ook aan.

2
Voeding

Gezonde voeding draagt bij aan lichamelijk en psychisch evenwicht. Velen gaan ervan uit dat ongezonde voeding geen kwaad kan. Dit is op korte termijn zeker waar, maar op lange termijn merk je dat deze snelle maaltijden geen voldoening geven. Neem daarom de tijd om rustig te eten en zorg dat je gezond en evenwichtig eet.

3
Zorg voor een gezonde levensstijl en goede nachtrust

Heb je een onregelmatig werkrooster? Zorg dan dat je zelf wat regelmaat aanbrengt. Als je laat moet beginnen, is het niet handig om altijd uit te slapen. Je zult dan merken dat het lastig is om een keer vroeg op te staan. Als je iedere dag om dezelfde tijd opstaat en gaat slapen, merk je dat je minder moe bent.

4
Neem een break

Bijna iedereen gaat op vakantie, maar neem je ook echt een break van je omgeving en werk? Er is tegenwoordig overal wifi. Het is dus verleidelijk om even op social media te kijken, e-mails te checken, en te Whatsappen met vrienden of collega’s. Wil je echt ontspannen? Dan is het belangrijk om je omgeving en je werk volledig los te laten. Zet je e-mail uit, de groepswhatsapp op stil en vertrouw erop dat alles zonder jou ook wel goed komt. En geloof ons, dat komt het.

Laat je werk volledig los. Ook zonder jouw aanwezigheid komt alles goed

5
Doe niet alles zelf

Vooral voor Millennials en Generatie Z is het moeilijk om iets uit handen te geven. We willen het liefst alles zelf doen. Maar heb jij ooit een schaap met vijf poten gezien? Nee, die bestaat niet. Waarom verwacht je dan van jezelf dat je alles moet kunnen? Om te veel stress te vermijden is het belangrijk om te delegeren. Zo voorkom je dat je jezelf voorbijloopt. In dit blog lees je hoe je in zeven stappen van stress naar succes gaat.

6
Vermijd negativiteit

Voor de nieuwe generatie is het allerbeste meestal nog niet goed genoeg. We leggen de lat tegenwoordig veel te hoog. Door deze instelling heb je altijd een reden om niet tevreden te zijn. Een negatieve houding zorgt ervoor dat je alles negatief inziet en je positieve energie van andere mensen opslokt. Merk je dat collega’s een negatieve houding hebben? Probeer dit dan zo veel mogelijk te vermijden.

Er heerst een taboe op burn-outs. De meeste medewerkers willen niet toegeven dat de werkdruk te hoog is. Gelukkig hoeft stress niet altijd te leiden tot een burn-out. Luister goed naar jezelf, stel grenzen en volg deze tips op. Je bent dan al op de goede weg.

Een optimale werkplanning draagt bij aan een goede balans tussen werk en privé. Download gratis ons kennisdocument ‘In zes stappen een optimale werkplanning’ voor meer tips.

Over de auteur

Ilse de Roo

Bijna twee jaar was ik werkzaam op de marketingafdeling bij L1NDA. Ik heb mijn passie voor content creatie, online marketing en SEO verder kunnen ontwikkelen en nu is het tijd voor een volgende stap in mijn carrière. Ik heb met plezier bij L1NDA gewerkt en ik kijk terug op een mooie tijd. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier leest en dat je relevante tips kunt toepassen!

In 6 stappen een optimale werkplanning

Hoe je tijd en geld bespaart met je personeelsplanning

Download kennisdocument

Word ook lid van onze community

Mis nooit meer het laatste nieuws. Schrijf je gratis in en blijf direct op de hoogte. Je ontvangt van ons tweewekelijks waardevolle content in je mail.

Anderen lazen ook