• 13 augustus 2015
  • Manon Heitkamp
  • Leestijd 2 min.
Personeel en planning

Drie tips om het welzijn op de werkvloer te verbeteren

Een te hoge werkdruk kan leiden tot een burn-out, angst of lichamelijk en emotionele uitputting. Werken in de horeca is lichamelijk zwaar. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers deze hoge werkdruk ook ervaren. Maar zij behoren ook tot de gezondste werkende groep van Nederland.

De hoge werkdruk in de horeca wordt voornamelijk veroorzaakt doordat medewerkers snel moeten werken. Daarnaast kosten de werkzaamheden veel lichamelijke kracht. Ook kleine ongelukken, zoals steek-, snij- en brandwonden komen nog wel eens voor. Toch geeft 30% van de horecamedewerkers aan zich kerngezond te voelen. L1NDA heeft 3 praktische tips samengesteld om het welzijn op de werkvloer te beschermen.

1
Communiceren

Veel horecabedrijven zijn 7 dagen per week geopend. Het team kan per dag of dienst dus wisselen. Het is belangrijk dat je team goed samenwerkt en communiceert. Zorg dat er ruimte is om consistent open en eerlijk te communiceren. Gebrek aan open communicatie kan leiden tot emotionele en mentale stress. Voor medewerkers is de werksfeer vaak een belangrijker aspect van de baan dan het uitvoerende werk. In dit blog geven we tips hoe je jouw personeel tevreden maakt en houdt.

2
Kwaliteit van het werk en de omgeving

De werkzaamheden in de horeca zijn breed, zorg ervoor dat voor medewerkers het werk afwisselend is. Een medewerker moet zich kunnen ontplooien. Zorg bijvoorbeeld niet dat een medewerker continu sinaasappels moet snijden en persen. Eentonig wordt gauw saai gevonden, maar iemand kan ook een zere arm krijgen door continu de zelfde beweging te maken. Zorg daarnaast voor een schone werkomgeving, met voldoende daglicht.

3
Gezondheid

Geef als werkgever het goede voorbeeld. Zorg dat medewerkers toegang hebben tot een lunch met gezonde voeding en stimuleer dit. Verminder de ongezonde snacks en vervang deze voor fruit. Bied medewerkers de ruimte om te drinken, bijvoorbeeld water met citroen en munt. Verfrissend en gezond. Gezonde voeding en veel water drinken verhoogt de energie en verbetert mentale prestaties van je personeel.

Lees ook: drie redenen waarom een online personeelsplanner de medewerkerstevredenheid verbetert

Over de auteur

Manon Heitkamp

In mijn 3,5 jaar tijd bij L1NDA hebben we inmiddels meer dan 180 blogs, 21 kennisdocumenten en een nieuwe website gepubliceerd. Dit alles heeft als doel om jou als ondernemer te informeren en inspireren met waardevolle informatie en tips waarmee jij je business kunt (blijven) verbeteren. Voor mij is het tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière, maar ik hoop dat mijn content je blijft inspireren en nog veel leesplezier biedt!

12 Tips om leiding te geven aan jonge medewerkers

3 Strategieën voor een optimaal bedrijfsresultaat

Download kennisdocument

Word ook lid van onze community

Mis nooit meer het laatste nieuws. Schrijf je gratis in en blijf direct op de hoogte. Je ontvangt van ons tweewekelijks waardevolle content in je mail.

Anderen lazen ook