• 2 april 2015
  • Manon Heitkamp
  • Leestijd 2 min.
Personeel en planning

Medewerker in de horeca kost gemiddeld €18,- per uur

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) presenteerde een overzicht van de arbeidskosten per bedrijfstak in Nederland. De horeca staat in dit overzicht onderaan. Een gemiddelde werknemer kost gemiddeld €18,- per uur aan arbeidskosten. 

Hoe loon is opgeboud

Het CBS geeft aan dat de arbeidskosten landelijk voor het grootste deel (56%) bestaat uit ‘kaal loon’. Dit is het loon die wordt uitbetaald tijdens verlof, feestdagen. Kort verzuim vormt 8,5% van de kosten. Een andere kostenpost van 10,2% bestaat uit vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en winstuitkeringen. Slechts 1,7% van de kosten gaat naar loon in natura, zoals privégebruik van de auto van de zaak, maaltijd verstrekkingen of korting op producten/diensten. Alles bij elkaar vormt ongeveer driekwart van alle loonkosten. Het overige deel van de arbeidskosten bestaat uit arbeidsongeschiktheid- en pensioenpremies, loonkosten voor beroepsopleidingen, ontslagvergoedingen en doorbetalingen bij ziekte. In dit kennisdocument geven we tips hoe je eenvoudig je loonkosten in kaart brengt en hoe je op hierop kunt besparen.

Arbeidskosten in de horeca

Waarom zijn de arbeidskosten in de horecabranche zo laag vergeleken met andere bedrijfstakken? Dit komt omdat veel ondernemers vaak jongeren tot 21 jaar in dienst hebben. Dit zijn medewerkers die een bijbaan hebben en dus parttime werken, vaak tegen minimumloon. Veel werkgevers betalen geen pensioenpremies voor deze werknemers. Het is dus verleidelijk om zoveel mogelijk jongeren in te plannen. Maar houd hierbij ook rekening met je vaste medewerkers. Zij moeten altijd worden uitbetaald, of ze nou werken of niet. Daar komt bij dat medewerkers onder de 18 jaar wettelijk aangepaste werktijden hebben en geen alcohol mogen schenken.

Loonkosten v.s. omzet

Wellicht lijkt €18,- per uur per medewerker laag.  Maar uit recent onderzoek van het Economisch Bureau van ING is gebleken dat gasten gemiddeld €30,- euro spenderen in een restaurant. Aangezien je als ondernemer vaak meerdere mensen in dienst hebt, lijkt die €18,- opeens wel heel veel. Hoeveel gasten kan jouw medewerker bedienen in één uur? En hoeveel gasten moeten er bediend worden om genoeg omzet te draaien? Daarnaast is het belangrijk dat gasten niet het gevoel hebben dat ze zo snel mogelijk weer buiten moeten staan. Besparen op onnodige loonkosten en sturen op omzet is dus van cruciaal belang. Hoe je dit doet zonder direct te snijden in je personeel of alleen maar jonge mensen aan het werk te zetten lichten we verder toe in onze gratis inboxcursus

Geraadpleegde bronnen:
Centraal Bureau voor Statistiek
Economisch Bureau van ING 

Over de auteur

Manon Heitkamp

In mijn 3,5 jaar tijd bij L1NDA hebben we inmiddels meer dan 180 blogs, 21 kennisdocumenten en een nieuwe website gepubliceerd. Dit alles heeft als doel om jou als ondernemer te informeren en inspireren met waardevolle informatie en tips waarmee jij je business kunt (blijven) verbeteren. Voor mij is het tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière, maar ik hoop dat mijn content je blijft inspireren en nog veel leesplezier biedt!

Breng eenvoudig alle loonkosten in kaart

En 6 tips om op deze loonkosten te besparen

Download kennisdocument

Word ook lid van onze community

Mis nooit meer het laatste nieuws. Schrijf je gratis in en blijf direct op de hoogte. Je ontvangt van ons tweewekelijks waardevolle content in je mail.

Anderen lazen ook